Search Here

Breaking

৩০ জানুয়ারী, ২০২২

Analogical Reasoning for SSC Examination Part - 2 | General Intelligence Pdf

 Analogy & Analogical Reasoning for Competitive Exam

General Intelligence 2

    Reasoning for Competitive Exam | General Intelligence



Analogical Reasoning and General Intelligent Part - 2 : We provided you most important General Studies, General Intelligence And Reasoning which are came in various Government Examination Like SSC, SSC MTS, SSC CGL, Bank, UGC NET, SET, SLET, UPSC, WBCS, PSC, SBI PO, etc. and also in various examination. In this part we give you most important 20 General Intelligent and Reasoning Question Answer with Solutions.



Reasoning and General Intelligent with Solution


1. XMAR : 16 :: VTNG : ?

(A) 21

(B) 17

(C) 35

(D) 18

Answer : 18

 

2. PST : 01 :: NPR : ?

(A) 3

(B) 4

(C) 1

(D) 7

Answer : 3

 

3. Given set : (7, 77, 140)

(A) (8, 80, 166)

(B) (9, 88, 180)

(C) (8, 88, 160)

(D) (10, 110, 300)

Answer : (8, 88, 160)

 

4. Given set: (31, 19, 41)

(A) (27, 29, 47)

(B) (23, 33, 51)

(C) (29, 17, 37)

(D) (16, 27, 11)

Answer : (29, 17, 37)

 

5. Yuan, Kyat, Lira, ?

(A) Dirham

(B) Turkey

(C) Madrid

(D) Mass

Answer : Dirham

 

6. Yellow, Blue, Red

(A) Black

(B) Orange

(C) White

(D) Paint

Answer : Orange

 

7. 525, 813, 712, ?

(A)  353

(B)  329

(C)  606

(D)  520

Answer : 606

 

8.  Rabbit : Animal :: ?  : ?

(A) Sun : Moon

(B) Pentagon : Figure

(C) Lion : Bird

(D) Animal : Cow

Answer : Pentagon : Figure

 

9.  Horse : Hoof :: ?

(A) Man : Foot

(B) Dog : Black

(C) Paise : Rupee

(D) Pen : Pencil

Answer : Man : Foot

 

10. Bird : Worm :: ?

(A) Horse : Stable

(B) Trap : Cheese

(C) Lion : Cave

(D) Cat : Mouse

Answer : Cat : Mouse

 

11. 63 : 36 :: ?  : ?

(A) 94 : 49

(B) 35 : 54

(C) 47 : 72

(D) 73 : 39

 

Answer : 94 : 49

 

12. 62 : 145 :: ? : ?

(A) 79: 168

(B) 119 : 226

(C) 167 : 291

(D) 34 : 122

Answer : 119 : 226

 

13. CEGI : RTVX :: IKMO : ?

(A) JKNP

(B) MNQP

(C) LNPR

(D)  DFHI

Answer : LNPR

 

14. GREAT : 25 :: NUMBER : ?

(A) 36

(B) 38

(C) 27

(D) 24

Answer : 36

 

15. Book : Author :: ?

(A)  Rain : Flood

(B) Light  : Switch

(C) Symphony : Composer

(D) Song : Music

Answer : Symphony : Composer

 

16. 13 : 156 :: 17 : ?

(A) 135

(B) 270

(C) 272

(D)  130

Answer : 272

 

17. 25 : 625 :: 35 : ?

(A) 1575

(B) 1205

(C) 875

(D) 635

Answer : 635

 

18. F : 216 :: L : ?

(A) 1728

(B) 1700

(C) 1600

(D) 1723

Answer : 1728

 

19. Nuts : Bolts :: ?

(A) Nitty : Gritty

(B) Bare : Feet

(C) Naked : Clothes

(D) Hard : Soft

Answer : Naked : Clothes

 

20. Preamble : Constitution :: ?

(A) Word : Dictionary

(B) Contents : Magazine

(C) Explanation : Poetry

(D) Preface : Book

Answer : Preface : Book


Previous..                         Next..

কোন মন্তব্য নেই:

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন